Terrier Brasileiron är lättlärd, nyfiken & full av energi

Terrier brasileiro

Grupp 3 Terrier

Historik

Terrier brasileirons ursprung är oklart men det som oftast nämns är att de brasilianska studenter som i slutet av 1800- och i början av 1900-talet studerade i Storbritannien och Frankrike, vid sin återkomst till hemlandet förde med sig hundar av ”foxterriertyp”. Dessa korsades sedan med lokala små hundar som fanns vid gårdarna på den tiden. Rasen godkändes internationellt 1964.


Användningsområde

I hemlandet hålls rasen oftast som sällskapshund, men den respekteras också högt som jakthund, herdehund och varnande vakthund. Då den är följsam, aktiv och gillar att jobba så lämpar den sig för de ägare som vill pröva på många delar av hundsportandet. Rasen har funnits representerad i Brasiliens VM-lag i agility.


Hälsa

Terrier brasiliero har inga kända rasbundna sjukdomar.Egenskaper/Mentalitet

Rasen är lättlärd, nyfiken och fylld med energi, med en lekfullhet som sägs hålla i sig även på äldre dagar. Den ska passa in såväl i en stadslägenhet som på en stor gård på landet. Rasen trivs bäst när den får tid, uppmärksamhet och kärlek av sin familj, som den älskar högt. Mot främmande personer kan rasen ibland vara försiktig och observerande.Storlek och utseende

Färgen är alltid tricolor, det vill säga vita med svart, brun eller blå teckning. De har dessutom så kallade tantecken (bruna markeringar). Storleksmässigt är den medelstor. Mankhöjd för hanar är 35–40 cm och tikar 33–38 cm. Helhetsintrycket ska vara välbalanserat och smidigt.


Pälsvård

Pälsen är mycket lättskött då den är slät och kort utan underull.


Övrigt

Om du söker efter en alert, livlig, lekfull och följsam vän i vardagen så kan rasen vara något för dig.